Marie mot nya uppdrag tackar för sig

2017-05-19

Marie Selin

Värme, engagemang och framdrift. När Marie Selin sammanfattar sin tid som vd på Mitthem är det de tre orden hon väljer. Nu går hon vidare till nya uppdrag.

- Det har varit roligt att gå till jobbet varje dag, säger Marie Selin.

Möt vd:n som fick fart på bostadsbyggandet, vände skadetrenden i bolagets fastigheter och som har en hemlig talang som festfixare.

Marie Selin började på Mitthem i oktober 2012. Hon hade aldrig jobbat inom kommunal förvaltning och erkänner att hon oroade sig för hur hon skulle tackla byråkratiska tågordningar och långa ledtider. Men oron kom på skam.

- Jag tror faktiskt att det är en förlegad bild att det tar tid inom kommunen. Jag upplever det inte alls så. Inom mitt uppdrag har det funnits utrymme att agera och få saker att hända.

Och visst har det hänt. Massor. Med Marie Selin tog nyproduktionen fart. De två senaste åren har 235 lägenheter färdigställts och fler är på gång. Tillsammans med fastighetsavdelningen har en betydande projektportfölj arbetats fram så att det i framtiden ska gå snabbare att dra igång nya byggen. Sammanlagt med 2014 som basår finns projekt om totalt 800 lägenheter.

Men det är långt ifrån bara på bostadsbyggande som resurserna lagts. När Marie kom till Mitthem var skadetrenden på husen kraftigt ökande. Mer än 70 procent av bolagets lägenheter är 40 år och äldre. Ett läge som förpliktigar.

- Vi har de senaste åren varit ett av de bolag som lagt mest pengar på underhåll och vi har också lycktas bryta skadetrenden och få den att plana ut, säger Marie.

En stark värdegrund viktig för verksamheten

Men när man frågar om vad hon är mest stolt över så är det inte de externa resultaten som nämns.

- Det viktigaste är att vi har byggt en stark värdegrund som genomsyrar vårt arbete, både internt och externt. Att vi har ”all time high” både när vi mäter kundnöjdhet och vid medarbetarundersökningar är fina kvitton.

På de snart fem år som gått har Marie Selin både fått saker och ting att hända men också lagt en bra grund för framtiden. Hade hon varit kvar i bolaget hade integration och hållbarhetsfrågor legat högst upp på agendan.

- Vi kan inte bete oss hur som helst. Det är väl lite som när man senare i livet kommer på att man inte är odödlig – jordens resurser kommer inte räcka till. Vi behöver ta ansvar för dem på ett mer aktivt sätt. Att Mitthem tecknade avtal för 100% återvunnen energi var ett sådant steg, men det arbetet behöver fortsätta.

Ledarskap - en stor drivkraft

Den nya rollen på NP3 Fastigheter innebär ett operativt ansvar för verksamheten och bolagets organisationsutveckling. Det tänds en extra glöd i Maries ögon när hon pratar om just ledarskap och rollen som ledare. En roll som hon alltid trivts i. De senaste åren har hon också haft flera mentorsuppdrag för att coacha andra chefer.

- Att arbeta som ledare innebär att man ständigt fyller på ryggsäcken med lärdomar och det finns en ständig potential till utveckling. Men man måste komma ihåg att erfarenheter inte är någonting värda om man inte reflekterar över dem. Och det gäller ju såväl inom jobbet som privat.

Privat ja. På frågan om hon har några dolda talanger är det festfixarkepsen som åker på. Efter en stunds fundering svarar Marie att hon är ”hyfsat bra på att rodda stora fester”. I sommarhuset i Bergafjärden är det ofta mycket folk på besök och den så kallade ”Bergabuffén” har blivit så populär att den är efterfrågad till bonussonens bröllop i sommar. Så hur gör hon då? Hur roddar hon?

- Jag tror jag har en bra förmåga att få folk att hjälpa till utan att de tycker att det är jobbigt. Plötsligt kan jag komma på mig själv med att vara den enda som sitter ner och pratar medan alla runt omkring är sysselsatta. Då blir jag full i skratt!