Mitthem erbjuder laddplatser för elbilar

2017-11-20

Nu finns möjligheten att konvertera din motorvärmarplats till en laddplats. Först ut att testa är hyresgästen Henrik Norenius.

- Jag tycker att det är bra. Det gör det möjligt för folk att kunna skaffa el- eller laddhybridbilar, säger han.

Henrik Nerenius MItthems första hyresgästen med laddplats för elbil.För Henrik Norenius som bor på Repslagarvägen var det ett starkt teknikintresse som gjorde att han började intressera sig för elbilar. Han menar att de som tidigare körde elbil framställdes som miljökämpar och trädkramare, men att det har förändrats. Med Elon Musk och Tesla har elbilen blivit något annat.

- För mig var miljöaspekten sekundär men ju mer jag intresserar mig för elbilar desto mer stärks miljöintresset. Bensin och diesel är inte för evigt, vi behöver tänka hållbarare och med tanke på all vattenkraft som finns i Sverige finns en stor potential, säger Henrik Norenius.

Just nu kör Henrik en så kallad laddhybrid. Hans bil kan köras cirka två mil på bara el innan bensinmotorn slår igång.

- Jag har länge varit intresserad av att skaffa elbil men eftersom det tidigare inte fanns någon möjlighet att ladda vid bostaden fick det bli en så kallad laddhybrid. Men nu får vi se, nu har jag en laddplats och jag vill helst skippa bensinmotorn helt och hållet, säger han.

Fler laddstationer

På Mitthem har man sedan en tid fått in fler förfrågningar på laddstationer för elbilar och nu finns möjligheten att ansöka om att göra om sin motorvärmarplats till en laddplats.

- Hyresgästen tar kontakt med oss och då gör vi en teknisk bedömning i varje specifikt fall. Det kan innebära att man kanske behöver byta bilplats men vi kommer försöka lösa det så långt det går, säger Stefan Wassbrink, energicontroller på Mitthem och ansvarig för projektet.

Kostnaden för en laddplats kommer att bli det hyresgästen betalar för sin motorvärmarplats plus ett tillägg på 400 kronor i månaden för själva elen.

- Det här är ett steg på vägen för att vi ska nå våra långsiktiga miljömål. Vi tror att marknaden för elbilar kommer att öka och då behöver vi som hyresvärd förbereda oss för den förändringen. Det här är ytterligare ett sätt att skapa förutsättningar för en hållbar framtid, säger Stefan Wassbrink.

Även om Henrik Norenius på sikt vill byta till en ren elbil ser han bara fördelar med den laddhybrid han har och menar att laddhybrider är en bra övergång för många till ett miljövänligare alternativ.

- Den drar bara cirka 0,3 liter milen, går väldigt tyst och laddar i nedförsbackar. När jag stannar vid rödljus stängs bensinmotorn av direkt och när jag ska köra iväg svarar elmotorn direkt. Som stadsbil är den jättebra och det gör att man kan köra på i stort sett el hela tiden inne i stan, säger han.

 

Är du intresserad av att ansöka om en laddplats? Mejla till info@mitthem.se och skriv ”Laddplats” i ämnesraden.