”Råttsommar” - detta kan du själv tänka på

2017-09-28

2017 har varit en så kallad ”råttsommar” och det har sett likadant ut över hela landet.

- De kommer gående och är helt oskygga. Vi kallar dem för stadsråttor då de är födda nära människan och inte nere i avloppssystem. Dessa beter sig helt annorlunda och är bekväma med oss människor, säger Tommy Andersson, Anticimex.

 

Han har jobbat 37 år som tekniker på Anticimex och har själv aldrig varit med om en sådan här sommar. Enligt vad han fått veta var det 40 år sedan det var en så kallad råttsommar senast. Och det har sett likadant ut över hela landet.

- Eftersom att det är så sällsynt vet man inte säkert men den dåliga sommaren, väder och vind tros ha bidragit. När växtligheten stannar av och både gräsmattor och buskage växer långsamt klipper man inte lika ofta av naturliga skäl, och det gillar råttorna, säger han.

Undvik att bygga bon

Att se till att inte bidra med bon är en av de saker som hyresgästern själva kan göra. Särskilt om du bor i markplan med egen uteplats.

- Många har utemöbler som kanske står under presenningar och där man dessutom stoppar under andra saker. Då bjuder du in dem, säger Tommy Andersson.

Tidigare under sommaren hade Mitthem problem med råttor i ett soprum på Dalgatan, men där finns inte längre någon aktivitet. Anticimex är anlitade för att ständigt jobba med frågan om skadedjur.

- Vi har kvar ett par kontrollstationer i Nacksta men det är väldigt låg aktivitet och sjunker hela tiden. Vi har bra koll på läget, säger han.

Tommys fyra bästa tips som du själv kan bidra med:

  • Lämna aldrig sopor ute på exempelvis uteplats eller balkong över natten. Släng dem direkt.
  • Mata inte fåglarna, oftast äter råttor upp maten först.
  • Kasta inte ut matrester – inte ens minsta korvbrödrest.
  • Ta bort gömställen, särskilt om du bor i markplan. Förvara inte saker undanstoppade under utemöbler och presenningar.