Årets löparfest i Sidsjön sista lördagen i maj

2019-04-10

Snart är det dags för årets löparfest i Sidsjö. Den 25 maj avgörs nämligen Sidsjöloppet - ett arrangemang som är gratis för alla och i samarbete med Mitthem.
- Jag tror det kommer att bli succé, säger Raage Haij, ordförande för Internationella föreningen som arrangerar det hela.

I år är det nionde året i rad som Sidsjöloppet avgörs. Som vanligt med start och mål vid foten av slalombacken i natursköna Sidsjö. Bakom tävlingen står Internationella föreningen. Sedan några år är också Mitthem med som partner tillsammans med Sveriges Radio P4 Västernorrland och Sundsvalls kommun.
- Vårt samarbete fungerar jättebra och vi är väldigt glada för att vi kan göra det här tillsammans, säger Raage Haij.
Sidsjöloppet började som ett spontant initiativ på Internationella föreningens avslutningsfest 2011. Ett kamratgäng drog ett streck i gruset, sa klara färdiga gå och sedan var första tävlingen var i gång. Resten är historia, som man brukar säga. Sidsjöloppet har vuxit till ett arrangemang med flera hundra deltagare. Ett stående inslag varje år, sista lördagen i maj.
Ändå är mycket sig likt. Den goda stämningen och att det är gratis.
- Vi vill att det ska vara möjligt för alla att delta, oavsett inkomst. Vi vill att det ska vara en fest och inte bara en tävling, säger Raage Haij.

Familjedagen

Förutom tre olika tävlingar (Backen, Varvet och Milen) under dagen, så blir det familjedag med ansiktsmålning, hoppborg och knattelopp. Dessutom räknar Raage Haij med att det, som vanligt, blir servering av internationell mat i samarbete med andra föreningar. I år satsar Sidsjöloppet även på hållbarhet. Målet är att göra ett så litet ekologiskt fotavtryck som möjligt.
Vad innebär det?
- Vi kommer att satsa mer på ekologisk mat. Vi tänker också igenom vilka material vi använder. Ambitionen är att återbruka mer, till exempel när det gäller banmarkeringarna. Vi uppmanar också alla att försöka åka kollektivt, cykla eller ta en skön promenad om det går till tävlingen.
Springer du själv?
- Nja, det blir väl kanske inte så mycket. Men jag tränar i alla fall. På Sidsjöloppet vill vi också att man lika gärna ska känna att man kan ta en promenad runt sjön. Alla måste inte springa, det viktiga är att vara med och att röra på sig, säger Raage Haij

Fakta Sidsjöloppet

• Start och mål vid Sidsjöbacken.
• Tävlingen är gratis
• Sidsjöloppet består av tre lopp - Milen (10,2 km), Backen (1,7 km) och Varvet (3,1 km).
• Backen är deltävling i Trailserien Skog, berg och hav
• Internationella föreningen arrangerar Sidsjöloppet i samarbete med Mitthem, Sveriges Radio P4 Västernorrland och Sundsvalls kommun
• Andra samarbetsparters är Blue Heroes, Rädda barnen och Sundsvalls Asylkommitté
• Friskis och Svettis Sundsvall håller i uppvärmningen
• Anmäler dig gör du här 

Du kan även läsa mer om Sidsjöloppet på deras hemsida här.