Mitthem vänder utmaningar till möjligheter i sitt bostadsområde Nacksta. På S:t Olofsskolan ökar betygen med hjälp av läxhjälp och lokala föreningar och eldsjälar bidrar med kunskap och aktiviteter som ökar trygghet och gemenskap.
- Många aktörer har krokat arm i Nacksta och i dag jobbar skola, socialtjänst, fritidsgård, föreningar och Mitthem tillsammans, säger Nina Staaf, hållbarhetsstrateg på Mitthem.
Sedan 2019 har Mitthem haft i uppdrag att fokusera på sitt bostadsområde Nacksta, som en del i arbetet med Sundsvalls kommuns mål att utjämna sociala skillnader. Med ekonomiskt stöd och avsatta personalresurser har Mitthem gjort flera lokala satsningar möjliga.
Ett exempel som gett tydliga resultat är läxhjälpen på S:t Olofsskolan, som genomförs i samarbete med Mittuniversitetet och Stiftelsen Läxhjälpen. De tolv elever som deltog i projektet regelbundet under vårterminen ökade sitt meritvärde med i snitt 17,5 poäng – det motsvarar en ökning med ett betygssteg i sju olika skolämnen.
– Det är ett fantastiskt resultat. Det är så värdefullt att få ge våra elever denna möjlighet, säger Ahmed Khreis, elevcoach på S:t Olofsskolan.
Eldsjälarna som gör Nacksta lätt att älska
Hjärtat i det sociala arbetet är Mitthems Framtidshjältar – lokala föreningar som bidrar till att göra Nacksta till en plats att trivas på och vara stolt över.
För att hylla dessa eldsjälar släpper Mitthem fem korta filmer under sin nya paroll ”Nacksta lätt att älska”. Filmerna släpps på sociala medier i höst och i dem ser vi S:t Olofsskolan och några av årets Framtidshjältar; Sadaka, Nacksta Kultur, SDFF plus och Nacksta badförening.
– Vi vill hjälpa Nackstaborna att sprida den glädje och stolthet som finns i bostadsområdet. Förhoppningsvis upptäcker fler hur fantastiskt Nacksta är. Så lätt att älska, säger Nina Staaf.
Läs mer och se filmer om några av våra Framtidshjältar