Ett tryggt hem - för alla

Hemmet ska vara en trygg plats - för alla. Men för många kvinnor och barn är hemmet i stället en plats där hot, rädsla och våld präglar vardagen.

Under sommaren ökar ofta risken för våld i nära relationer. Som bostadsbolag har vi ett ansvar att förebygga, upptäcka och agera – och det tar vi på stort allvar.

"Vi har ett gemensamt ansvar att skapa trygga hem för alla våra hyresgäster. Därför har vi utbildat vår personal i hur vi förebygger, upptäcker och agerar vid misstanke om våld i nära relationer. Ingen ska behöva leva i rädsla i sitt eget hem", säger Satu Grönvall, bosocial strateg på Mitthem. 

Är du utsatt för våld?

Vad kan du som granne göra?

Som granne är du en viktig pusselbit. Det är ofta grannar som först ser eller hör tecken på att något inte står rätt till. Du behöver inte veta exakt vad som händer för att agera.

Kontakta socialtjänsten eller tipsa oss på Mitthem – du kan vara anonym.

Visa medmänsklighet – ett hej i trapphuset eller en fråga om hur någon mår kan göra stor skillnad.

Är du orolig för någon i huset?

Om du ser eller hör pågående eller misstänkt pågående våld:

  • Polisen: 112 för akuta ärenden.
  • Mitthems jour: 060-13 95 00.

Barn som far illa

Barn som lever i hem där det finns våld far alltid illa – även om de inte är direkt utsatta. Du som vuxen är skyldig att anmäla till socialtjänsten om du misstänker att ett barn far illa. Du kan anmäla anonymt.

BRIS finns till för barn som behöver prata med någon. Och vuxna kan alltid kontakta socialtjänsten för rådgivning eller för att göra en anmälan (sundsvall.se).

Hjälp för utsatta barn

  • Socialtjänsten, Sundsvall: 060-19 22 62 (dagtid) eller 060-12 61 82 (kvällar och helger). 
  • BRIS: 116 111 (för barn och unga).

För dig som utövar våld

Vill du sluta använda våld mot din partner eller familj? Det finns hjälp att få. Att ta ansvar är första steget till förändring. Kontakta socialtjänsten eller organisationer som arbetar med behandling och samtalsstöd. Du hittar länkar här nedanför.

Vill du ha hjälp att sluta?

Vad gör Mitthem?

Vi på Mitthem har utbildat all vår personal i frågor som rör mäns våld mot kvinnor.

Vi samarbetar även med Kvinnojouren i Sundsvall, som har utbildat våra kvartersvärdar och andra medarbetare som möter våra hyresgäster dagligen, liksom vårt vaktbolag Pema Vakt. De har fått en fördjupad utbildning i hur de kan upptäcka tecken på våld och hur de ska agera vid misstanke om våld eller otrygghet i hemmet.

Tillsammans skapar vi trygghet

Vi vet att våld i hemmet är ett stort samhällsproblem. Men vi vet också att vi kan göra skillnad. Genom att se, lyssna och agera kan vi tillsammans skapa tryggare bostadsområden – och liv utan våld.

Du behöver inte veta allt för att göra något. Det räcker att bry sig.

Fakta om våld i nära relationer i Sverige

  • Varje år dödas i genomsnitt 13 kvinnor i Sverige av en man de haft en relation med, enligt BRÅ (år 2017–2024). 
  • Nästan hälften av vuxna kvinnor i Sverige uppger att de har varit utsatta för fysiskt våld eller hot om våld, sexuellt eller psykiskt våld av en partner någon gång i sitt liv, enligt en europeisk studie.
  • Barn som bevittnar våld räknas som brottsoffer.
  • Våld i nära relationer förekommer i alla samhällsgrupper, oavsett ålder, bakgrund eller utbildningsnivå.